MY BLOG

25 Nisan 2015 Cumartesi

DATÇA / MUĞLA

DATÇA

Tarihçe
M.Ö.2000’li yıllardan itibaren yörede Karlar yaşamaya başlarlar. M.Ö. 1000 yıllarında bölgeye Yunan ana karasından Dorlar gelirler ve Rodos Adası’nda 3,  Kos Adası’nda 1, Bodrum Yarımadası’nda 1 ve Datça Yarımadası’nda da 1 olmak üzere bölgede 6 şehir devleti kurarlar. Bu altı şehir devletinin merkezi Datça Yarımadası’nda kurulan Knidos olur. Knidos ilk önce Datça şehir merkezinin  2 km kuzey doğusunda Burgaz mevkiinde kurulur. M.Ö. 7.ve 6.yüzyıllarda gelişip zenginleşir. M.Ö.546’da Lidya Devleti’nin Perslere yenilmesinin ardından Pers egemenliğine girer. M.Ö. 4.yüzyılda Knidos ticari nedenlerle yarımadanın en uç noktası Tekir Burnu’na taşınır. M.Ö. 3.yüzyılda Büyük İskender’in egemenliğinde kalır. M.S.2. yüzyıldan itibaren Roma İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılışı ile de Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu’na bağlanır. Meydana gelen büyük depremler ve M.S.7.yüzyılda Arap istilaları sonucu Knidos büyük oranda tahrip olur ve terk edilir. Datça Yarımadası 13. yüzyılın ikinci yarısı ile 15. yüzyılın birinci çeyreği arasında Menteşeoğulları Beyliği toprakları içerisinde kalır. Osmanlıların Menteşeoğulları Beyliği’ni kendi sınırlarına katmasıyla 15. yüzyıldan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olur. 1909’da Osmanlı Padişahı 5.Mehmet (Sultan Reşad) zamanında Datça ismi Reşadiye olarak değiştirilirse de Türkiye Cumhuriyeti döneminde yeniden Datça olur. 1928 yılında Datça, merkezi Reşadiye Mahallesi olmak üzere Muğla İli'ne bağlı bir ilçe olur. 1947 yılında ilçe merkezi bugünkü yerine İskele Mahallesi’ne taşınır.

Koy ve Plajlar

Koylar


Datça Yarımadası'nın çevresi girintili çıkıntılıdır.  Bazen dik kayalarla çevrili, bazen güzel kumsallarla, tam 52 koy var. Bazı koyların önünde küçük adacıklar yer alıyor. Koyların bazıları oldukça büyük ve uzun kumsala sahip. Bazıları çakıllı. Ama hepsi tertemiz.
Ege Denizi’ne bakan tarafta Gökçeler Bükü, Küçük Çatı, Çatı, Kızılağaç, Alavara, Çakal, Damlacık, Mersincik, Murdala ve İskandil başlıca koylar. Feribotun yanaştığı Körmen Limanı da bu yönde.
Akdeniz’e bakan tarafta ise Palamut Bükü, Akvaryum, Akça Bük, Kuru Bük, Ova Bükü, Hayıt Bükü, Kızıl Bük, Domuz Bükü, Kargı, Karaincir, Sarı Liman, Kara Bük, Çiftlik, Kuruca Bük, Günlücek ve Lindos başlıca koylar. Yarımadanın en ucunda yer alan antik Knidos Kenti ve önündeki Kap Krio Yarımadası iki denizi ayırıyor. İki yanında ay gibi birer koy var. Bölgeye gelen mavi yolculuk teknelerinin demirledikleri yerlerden.

Plajlar


Bütün koylar aynı zamanda plaj. Hepsinden denize girilebiliyor. Ama plaj olarak düzenlenmiş, tesis haline getirilmiş yer arayanlar için de bir çok plaj var. Mavi Bayraklı plajlar da dahil.
İşte Datça’nın tanınmış plajları:

Hastanealtı Plajı
Merkezdeki Öğretmenevi'nin doğusunda olan plaj, arka tarafındaki yükseltide bulunan Devlet Hastanesi’nin adıyla anılıyor. Kum ve çakıl karışımı olan plaj merkeze yakınlığı nedeniyle çok rağbet görüyor. Plaj çevresinde yeme-içme ve konaklama tesisi çok.

Kızlanaltı Plajı
Burgaz Uzun Azmak ile Gebe Kum koruma alanı arasında kalan alan. İyi bir kumsalı var. Sörf meraklılarının ilgi gösterdiği bir yer. Yerli ve yabancı sörf meraklıları ile öğrenmek isteyenler her zaman uygun rüzgar alan bölgeyi tercih ediyor. Karaincir ve Aktur dolmuşları ile ulaşılabilir.

Güllük Plajı
Karaincir Koyu’ndan bir önceki koy. Plajı iri kumlu. Daha çok yüzme bilenler için uygun. Deniz çabuk derinleşiyor.
 
Kumluk Plajı
Merkezde Öğretmen Evi ile Cumhuriyet Meydanı arasında. Hem plajı hem de deniz tabanı kum. Denizi oldukça sığ. Plaj çevresinde lokanta ve kafeler çok sayıda. Gün batıp da plaj sefası bitince lokantalar masalarını plaja doğru çıkarıyor. Denizle iç içe açık havada iyi bir akşam yemeği için hoş bir ortam oluşuyor.
 
Taşlık Plajı
Datça Limanı ile Ilıca arasında. Liman tarafındaki kayaların içinden çıkan ve denize akan tatlı su bu kısımda az tuzlu bir alan oluşturuyor. Çakıl ve kum karışımı.
 
Azganlı Plajı
Taşlık Plajı'ndan güney yönüne bir km. kadar ilerleyip Kargı Koyu yolunu izleyip Hava Radar Komutanlığı’nı geçince sola dönüp kıyıya çıkılıyor. Güneye devam edildiğinde 1.5 km. sonra denizi tertemiz küçük ve şirin plaj karşımızda.


Aktiviteler
Mavi Yolculuk
 Tatil için Datça’yı seçmişseniz günübirlik turlarla mavi yolculukla tanışmanızı ve daha uzun bir deniz yaşamı için tadına bakmanızı öneririz. Günübirlik turlar Liman’dan hareket ediyor. Öğlen yemeği teknede yenir ve fiyata dahildir. Tekneler en güzel koylarda yüzme molası verirler. Yarımadanın Akdeniz’e bakan yönünde rota çizilir. Knidos son demirleme yeridir. Ancak bu mola süresi ören yerini enine boyuna gezip görmeye yetmez. Şöyle bir görmüş olursunuz. Oysa görülecek çok şey var. Akşam yemek saatinden önce Datça’ya geri dönülür.
Sörf ve Yelken
 Datça’da her türlü su sporu yapılabilir. Sörf merkezlerinde sörf için gereçleri kiralayabilir ya da ders alabilirsiniz.  Datça sahillerinin rüzgarı yelken basmak için de çok uygun. Yelken tecrübeniz yoksa sorun değil, deneyimli bir öğretmen nezaretinde bir süre çalışıp öğrenilebilir. Tek veya iki kişilik küçük yelkenlilerle kendinizi rüzgara bırakabilirsiniz.
Datça Yarımadası Doğa Yürüyüşü Parkurları
Bu yürüyüşlerin çoğunun sonu denizde bitiyor. Bazıları da denizde başlayıp denizde bitiyor.

Sualtı Dalış
Sualtı dalış sporuna meraklı olanlar için Datça Koylarının dip zenginliği görülmeye değer. Kirlenmemiş, tertemiz cam gibi sularda dingin bir dalış yapabilir, ürkmemiş canlıları doğal ortamlarında izleyebilirsiniz. Datça sualtında bir çok endemik türü barındırmaktadır. Müren, ahtapot, gelincik , orfoz , lahoz vb. balıkları , deniz yıldızlarını, renki deniz tavşanlarını, şemsiye gibi açılıp salınan tüplü kurtçukları, mor sarı sünger kolonilerini, kayalar üzerinde rengarenk organizmaları ve anforaları görebilir ve her dalışta yeni süprizlerle karşılaşabilirsiniz. “

Datça’ya nasıl Gidilir?
Dalaman Havaalanı Datça’ya en yakın havaalanı. Dalamandan Marmaris’e oradan da otobüsle Datça’ya ulaşılıyor. Havayoluyla bir seçenek de Bodrum’a gidip Bodrum-Datça arasında sefer yapan feribotla Datça’ya geçmek. Bodrum-Datça arası feribotla yaklaşık 2 saat sürüyor. Feribot seferleri Mayıs-Ekim arasında düzenli ve sık olarak yapılıyor. Kışın da ihtiyaca göre haftanın belirli günleri sefer düzenlenebiliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerden Datça’ya otobüs seferi yapan çok sayıda firma var. Marmaris’in ise Türkiye’nin her yeriyle bağlantısı var.
Uzaklıklar:
Datça-Ankara 825 Km.
Datça-İstanbul (Feribot) 790 Km.
Datça-İzmir 345 Km.
Marmaris-Datça 70 Km.

Bu yazılar Kaymakamlık verilerinden alıntıdır.

Son sözüm şu dur ki;

Burayı gidip görenler bilir. Gidip gördüğüm bir yerin sonuna kadar arkasında dururum. Yeşil renkte duran denizi unutamayacaksınız. Mutlaka gidin ve görün.

İYİ TATİLLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder